Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Här ställer ni frågor om rollspelet och allt annat ni vill ha svar på, oavsett vad saken gäller. Allt ifrån hjälp med skolarbeten till datorsupportfrågor och filosofiska spörsmål. :)
Forum rules
Se om en liknande fråga den du vill ställa finns här (eller i det andra forumet), innan du ställer en fråga om rollspelet! Läs också FAQ, Regler samt Internetrollspelande för Newbies innan du ställer en fråga om något som rör SH. Det mesta finns nämligen besvarat där. Frågor om hemsidan/forumet/IRC ställs i Reparo! Frågor om Hogwarts ställs i det andra forumet.
Post Reply
Nowheregirl
Posts: 31
Joined: 10 Oct 2012, 23:08

Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Nowheregirl »

Av någon anledning så började jag för rätt länge sen fundera över sjukvården i magivärlden och det jag främst undrar över är den ekonomiska biten. Det där med skattepengar och vård och allt sådant där fungerar ju väldigt olika i olika länder. Lite kortfattat kan jag väl säga ungefär så här (och rätta mig gärna om jag har fel, för det kan jag säkert ha, men vare sig det är helt korrekt eller inte kan det nog ge en liten bild av olika ekonomiska sjukvårdssystem): I Sverige tex betalar vi skatt och där går en viss summa till just sjukvården, vilket gör att om en blir sjuk så blir sjukvården billigare, och utöver det har vi också ett högkostnadsskydd. I USA däremot så (i runda slängar i alla fall, tror jag :look) kör de på sjukvårdsförsäkringar, vilket kanske inte nödvändigtvis är något som alla har/har råd att lägga pengar på, men vilket innebär att de inte betalar lika hög skatt som vi i Sverige. I Storbritannien verkar de ha en skattbetalad sjukvård, men också en privat, men jag kan inte säga att jag är vidare insatt på den fronten :look

Men det jag egentligen undrar är då; Hur är det med sjukvården i magivärlden (och främst då i Storbritannien + Irland, men det går såklart att diskutera om hur andra delar av den magiska världen sköter det - eller kanske har de någon universell deal i hela magivärlden, vad vet jag)? Kostar det pengar att besöka St. Mungos? Eller betalar magiker någon form av skatt som gör sjukvården billigare/gratis? Högkostnadsskydd? Är det helt gratis med sjukvård och inte ens finansierat av skattepengar? Eller får magiker betala hela kostnaden ur egen fick när hen tvingas besöka St. Mungos? Har de någon form av sjukförsäkring (och ingår en sådan med vissa jobb i så fall)? Vad händer om någon inte kan betala för vård? Finns det botade som arbetar illegalt i hemlighet för att hjälpa magiker som inte har råd?

Kort och gott; Är det gratis att besöka St. Mungos - eller åtminstone relativt billigt - eller är sjukvård en "lyx" som de fattigare inte alltid har råd med? Vad är era tankar?

Traxy
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Posts: 1765
Joined: 03 Feb 2008, 23:14
Segar t.o.m.: 24 Dec 2016
Location: Thornfield Hall
Contact:

Re: Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Traxy »

Kan inte svara för hur Magivärlden funkar, men jag kan förtydliga mugglarvärlden! :)

I Storbritannien finns sedan 1950-talet (?) National Health Service, NHS, som ger gratis sjukvård till alla. Den är skattefinansierad. Problemet är att trots att de BORDE kräva turister på pengar så görs inte detta, så sjukvården går på knäna av hur många anledningar som helst, men detta är ett av dem. NHS är helt gratis. Enda gången jag varit med om att man betalar är om man behöver hämta ut ett recept på ett apotek, för då får man betala medicinen. Såvida man inte är arbetslös eller går på bidrag, för då tror jag att man inte behöver betala ens det, men är inte 100% säker. I Sverige så får man betala en viss summa för att gå till doktorn eller tandläkaren, men det gör man alltså inte i Storbritannien.

Det finns mycket riktigt privatläkare också, och privata sjukförsäkringar (t.ex. BUPA är en av dem jag kan komma på), vilket gör att man betalar en viss summa varje månad och i teorin ska man få se läkare snabbare och sjukhusen ska vara bättre, men ja. Vet inte riktigt hur det funkar om man behöver en operation, men samtidigt verkar de samarbeta med NHS.

Så länge du bor i Storbritannien kan du gå till närmsta läkarstation och skriva in dig. Sedan är det bara att boka tid. Själva besöket kostar som sagt inget. Dock kan det vara långa väntetider och många vårdcentraler har dessutom inte öppet på helgerna, utan istället hänvisas man till särskilda jourcentraler (walk-in centres), sjukrådsupplysningen (NHS Direct, på telefon) eller akuten (A&E) på närmsta sjukhus.

När det gäller tandläkare kan det vara svårt att skriva in sig hos NHS-tandläkarstationer, väntetiderna är långa och så vidare, så många använder privattandläkare istället ... vilket kostar ungefär samma det kostar att gå till en tandläkare i Sverige.

Britter är väldigt stolta över sitt NHS och ve den som vågar försöka pilla på det! :shakefist (Okej, NÅGOT måste de göra åt saken för i nuläget funkar det uppenbarligen inte riktigt eftersom pengarna inte räcker till, folk är överarbetade och underbetalda - precis som i Sverige, med andra ord - men exakt vad ... pja, britter är heller inte särskilt bra på att vara effektivt organiserade. :roll: ) Eh, hoppas jag varit till någon sorts hjälp iaf. :look

Nowheregirl
Posts: 31
Joined: 10 Oct 2012, 23:08

Re: Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Nowheregirl »

Åh, tack TraXy för förtydligandet om hur sjukvården fungerar i Storbritannien! <3 Känns som om det faktiskt är det som är mest relevant - även om NHS då kom till rätt "sent" och den magiska världen inte direkt alltid följer mugglarlandets principer - för att diskutera hur magikerna i Storbritannien sköter det hela! Så tack för det (och dessutom var det kul för mig att faktiskt få veta hur de sköter sjukvården där, eftersom min hjärna bara blev en enda stor sörja när jag försökte googla fram något vettigt, haha :look)! :dyrka2

Själv vet jag inte riktigt vad jag tror om sjukvården i den brittiska magivärlden. Å ena sidan har en ju aldrig direkt hört någon klaga över dyr sjukvård i HP-böckerna, men det är inte direkt en bokserie där de diskuterar skatt eller sjukvård och sådant där vidare mycket heller för den delen, haha. Men på många sätt så känns inte den magiska världen lika kapitalistisk som mugglarvärlden och att sjukvård till alla känns mer som en självklarhet där. Magiker måste ju trots allt hålla ihop (eller nått sådant där) eftersom de i jämförelse med alla mugglare är en försvinnande minoritet, och om en massa magiker dör ut på grund av att de inte har råd att gå till en botare så blir det jobbigt för alla renblodsfanatiker där ute, höhö.

Å andra sidan så finns det en viss elitistisk feeling över magivärlden och de rika verkar inte direkt bry sig vidare mycket om de fattiga alla gånger. Klassklyftorna verkar ju rätt stora om en tex jämför familjen Weasley med familjen Malfoy och sådär.
Dessutom tycker jag det låter som en massa roliga spel att spela med modiga botare som efter arbetstid gör hemliga botar-besök och smyger runt i ruggiga gränder för att hjälpa magiker som inte har råd att betala för vården; fattiga magiker som får tömma semesterkassan ännu en gång för att minstingen råkat på någon sjukdom; snåljåpar som väntar alldeles för länge med att söka vård då de inte vill lägga en enda knuting på något de absoluuuut kan bota hemma ( :onejnej: ); utopiska eldsjälar till magiker som protesterar högljutt eftersom de tycker att sjukvård är något som alla ska ha råd med; eller en givmild välgörare som betalar St. Mungos-räkningen för en total främling. :look

Gaya
Durmstrangrektor
Durmstrangrektor
Posts: 703
Joined: 11 Apr 2008, 11:45
Location: Texas
Contact:

Re: Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Gaya »

Alltså, jag har alltid tänkt mig att åtminstone grundläggande sjukvård är gratis, men att St. Mungos till större delen finansieras av privata bidrag. Det känns inte som att magivärlden är så värst centraliserad, och skatter och sånt verkar lite knepigt. Jag har ibland rentav undrat var de får pengarna till att hålla igång Trolldomsministeriet från...

Vi hade ju en diskussion om magivärldspolitik häromdagen på irc, och verkade komma fram till att magivärlden faktiskt verkar mer som en kapitalistisk "utopi" snarare än någon form av socialistisk högborg... Det vill säga, det verkar inte finnas särskilt mycket socialism i magivärlden, utan det är de fina, rika familjerna som lägger sig i allt och ser till att det går runt - och det är troligtvis en del av varför de är så fina. Det vill säga, Heart har ju till exempel The Heart Foundation som ger bidrag till fattiga barn att gå på Hogwarts. (För enligt goda källor tar ju Hogwarts faktiskt ut skolavgift... för frågan är om de skulle kunna gå runt annars.)... och någon annan släkt (eller flera) kanske ger bidrag för att hålla igång St Mungos, osv.

Om det nu är så, så kan man ju kanske tänka sig att det bara är vissa delar av sjukvården som är helt gratis, och att andra delar kostar pengar. (Vissa trollbrygder kostar ju mer att göra pga ovanliga ingredienser...) Kanske kan en fin kille ge bidrag med kravet att "alla får vård för de här pengarna, förutom Bob, för han stal min flickvän"... och vad ska St Mungos göra i såna fall, acceptera bidraget (som de behöver), eller säga nej av principskäl?

Så ja... jag vet inte exakt hur systemet är uppbyggt, men jag har verkligen aldrig fått intrycket av att magivärlden är ett centraliserat socialistiskt samhälle. :look

Angfiel
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Posts: 1698
Joined: 03 Feb 2008, 23:17
Location: Snapes sovrum

Re: Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Angfiel »

Åh det makes so much sense. Jag har också tänkt på det där med hur de har råd med allt men ändå inte verkar ha nått direkt skattesystem. Att rika familjer donerar pengar till saker skulle verkligen förklara en hel del i varför magivärlden ser ut som den gör med klassklyftorna och varför de ser sig som mycket bättre. Jag har sagt att The Heart Foundation gett en hel del bidrag till St.Mungos över åren och skulle gissa att det ska antydas i böckerna att Malfoys kanske ger en del pengar till ministeriet? Det skulle förklara varför de rika har inflytande där...
Det ger en himla massa makt till de rika och jag tycker det stämmer rätt bra in med hur världen verkar vara uppbyggd.

När det gäller sjukvård har jag alltid spelat på att den är gratis, precis som i mugglarvärlden. Så även om det är roliga koncept att ha folk som ger gratis vård utanför St.Mungos så tror jag inte riktigt på det. Behöver folk vård så får de den. Kanske att de har som i Sverige att man betalar en mycket liten summa varje gång man är där för att få in lite pengar men tror inte det är mer än så. Dvs en summa som de allra allra flesta klarar utan problem och om någon inte skulle ha råd med det så finns det säkert nån fond de kan använda.

Fonder är säkert också sånt de har. Så att de som inte är superrika också kan donera pengar. Lite spännande att tänka som om ett samhälle som helt är beroende på donationer verkligen kan gå runt...

Beryll
Magibefolkning
Magibefolkning
Posts: 484
Joined: 15 Nov 2008, 23:45

Re: Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Beryll »

Hela Hogwarts är ju från början ett privat initiativ, och ministeriet verkar ju mest ha inflytande för att de kan stifta lagar och styra upp saker. Så att allt skulle baseras på frivilliga donationer, stiftelser och möjligen pengar från mugglarna tycker jag låter rimligt.

Som en sidokommentar har jag får intrycket att trolldomsministern är den enda demokratiskt tillsatta posten i magivärlden och att ministeriet i teorin ligger under drottningen. Med det menar jag att jag föreställer mig att trolldomsministern i teorin är en del av den brittiska regeringen, men lika högt upp som premiärministern. Detta baserat på vaga minnen av interaktion mellan mugglare och trolldomsminister i någon av böckerna.

Traxy
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Posts: 1765
Joined: 03 Feb 2008, 23:14
Segar t.o.m.: 24 Dec 2016
Location: Thornfield Hall
Contact:

Re: Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Traxy »

Det här är kanske helt fel sätt att resonera på, men jag tänker mig att med tanke på hurdan JK Rowling är och hur hennes liv var innan hon blev superrik så känns det som att gratis sjukvård för den som behöver är något hon skulle använda i sin värld. Om det finns stipendier man kan få om man är för fattig för att kunna betala skolgången på Hogwarts, liksom ...

Beryll
Magibefolkning
Magibefolkning
Posts: 484
Joined: 15 Nov 2008, 23:45

Re: Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Beryll »

Whatever makes the story work? Jag är helt okej med det resonemanget. "Vi behöver att det finns en typ av regering, gratis sjukvård etc, alltså finns det." Hur det faktiskt fungerar kan vi strunta i tills någon kommer på intressant spelande på att det är en viss förklaring.

Gaya
Durmstrangrektor
Durmstrangrektor
Posts: 703
Joined: 11 Apr 2008, 11:45
Location: Texas
Contact:

Re: Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Gaya »

Alltså, lite måste man gå efter Rowling så klart, men framför allt borde vi utgå från hur hon faktiskt beskrivit saker i böckerna, och... ja. Jag tycker definitivt vi kan säga att i praktiken så har de mer eller mindre gratis sjukvård. Jag tycker dock också att säga att denna gratis sjukvård finansieras mer av privata donationer än av någon form av direkt skatt är väldigt logiskt, med tanke på hur magivärlden är uppbyggd, och just detta med att saker finansieras av donationer från rika familjer funkar ju också väldigt bra som förklaring på varför högstatusfamiljer är så fina. :look

Beryll
Magibefolkning
Magibefolkning
Posts: 484
Joined: 15 Nov 2008, 23:45

Re: Sjukvård i Magivärlden - hur betalas den?

Post by Beryll »

Jag får nog instämma helt i det Gaya skriver ovan. Så :w0rd

Post Reply