Årtal

Här ställer ni frågor om rollspelet och allt annat ni vill ha svar på, oavsett vad saken gäller. Allt ifrån hjälp med skolarbeten till datorsupportfrågor och filosofiska spörsmål. :)
Kategoriregler
Se om en liknande fråga den du vill ställa finns här (eller i det andra forumet), innan du ställer en fråga om rollspelet! Läs också FAQ, Regler samt Internetrollspelande för Newbies innan du ställer en fråga om något som rör SH. Det mesta finns nämligen besvarat där. Frågor om hemsidan/forumet/IRC ställs i Reparo! Frågor om Hogwarts ställs i det andra forumet.
Skriv svar
LordFluff

Årtal

Inlägg av LordFluff » 07 jan 2015, 21:16

När utspelar sig detta? Är det nutid(efter Millennieskiftet) eller är det tidigare? gärna år?

När blir man antagen och hur funkar det? Har försökt läsa FAQ, men hittar inget där. Är det bara att börja spela och hoppa in i en termin eller finns det tider då alla börjar samtidigt?

Traxy
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Inlägg: 1765
Blev medlem: 03 feb 2008, 23:14
Segar t.o.m.: 24 dec 2016
Ort: Thornfield Hall
Kontakt:

Re: Årtal

Inlägg av Traxy » 07 jan 2015, 22:15

Nutid, men utan att ha något samband med händelserna i böckerna, eftersom vi inte spelar på karaktärerna från böckerna. Det är lite invecklat, men basically tänk på SH som ett dockskåp eller något sådant. Vi har byggnaderna och allt runtomkring, men vi har bytt ut invånarna. ;) (Se även http://www.svenskahogwarts.com/faq/nykomling.php#A4 )

När din karaktär godkänns är det bara att börja spela. Du behöver alltså inte vänta på något särskilt datum i verkligheten för att sätta i gång. (Se även t.ex. http://www.svenskahogwarts.com/faq/nykomling.php#D4 för en lite närmare förklaring) O0

Nu har jag gjort så att du ska kunna posta utan att behöva vänta på godkännande också. :)

Gaya
Durmstrangrektor
Durmstrangrektor
Inlägg: 703
Blev medlem: 11 apr 2008, 11:45
Ort: Texas
Kontakt:

Re: Årtal

Inlägg av Gaya » 07 jan 2015, 22:21

Det är "nutid". Alla spelar sina karaktärer i den takt som de själva vill/kan, så ibland blir tiden lite konstig (en karaktär som tidigare var klasskamrat är nu två år yngre, till exempel), men på det stora hela funkar det för oss.

För att skapa en karaktär loggar du in med ditt konto på hemsidan, trycker på Medlemmar-knappen i topp-menyn, följt av länken "Ansök om karaktär". Du kommer då till ett formulär där du ansöker om karaktärens namn. Blir namnet godkänt (vilket mest handlar om att säkerställa att folk ger sina karaktärer seriösa namn, plus att vi inte vill ha namn på folk ur böckerna) så får du ett mejl med detaljerade instruktioner om hur du skriver bakgrund.

Du kan läsa mer om processen för att komma igång med karaktärsskapandet här.
De relevanta delarna av FAQ borde vara nykomlingar och antagning, men är det något som inte står med där, eller som verkar luddigt förklarat, hojta till så försöker vi så klart hjälpa mer. :)

LordFluff

Re: Årtal

Inlägg av LordFluff » 07 jan 2015, 22:33

Aha, tack så mycket för alla vänliga svar. Tack också TraXy för att fixa det där med postandet.
På sidan nyheter så finns det för den 24/12 att man få skapa en karaktär i årskurs 6 eller lägre utan att tidigare spelat upp till den årskursen. Betyder det att jag får skapa en karaktär i årskurs 5? Hade tänkt spela en karaktär från årskurs 1 och låta denne ha ett äldre syskon i en högre årsklass. Är detta tillåtet?
Sen tänkte jag höra med namn. Får man heta följande?
Ambrosius(ett av Dumbeldors många mellannamn).
Reginald(Sirius bror).
Kendra(har för mig att Dumbeldors mor hette så).
Windsor i efternamn.
Kan tilläggas att dessa namn har kommit upp då jag sökt runt på Internet efter gamla engelska namn, det är inte uttänkt att välja namn från boken.
Kan om det behövs förklara varför dessa namn är valda...

Gaya
Durmstrangrektor
Durmstrangrektor
Inlägg: 703
Blev medlem: 11 apr 2008, 11:45
Ort: Texas
Kontakt:

Re: Årtal

Inlägg av Gaya » 07 jan 2015, 22:38

Alltså, Dumbledore heter ju Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, Ambrosius är inte del av det. Sirius bror heter Regulus (både Sirius och Regulus är stjärnor). Dumbledores mamma hette mycket riktigt Kendra, men hon är ju inte direkt en aktiv karaktär i böckerna, så inte något som skulle störa de flesta.

Så jag skulle gissa att Ambrosius, Reginald och Kendra absolut skulle gå vägen som förnamn. Windsor däremot... mja. Kanske, kanske inte.

Traxy
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Inlägg: 1765
Blev medlem: 03 feb 2008, 23:14
Segar t.o.m.: 24 dec 2016
Ort: Thornfield Hall
Kontakt:

Re: Årtal

Inlägg av Traxy » 07 jan 2015, 22:42

Windsor är efternamnet på den brittiska kungafamiljen, så det räknas som kändisnamn, så det skulle tyvärr inte kunna godkännas.

SL-beslutet säger "Så oavsett om du i nuläget ”bara” har en etta på Hogwarts så kan du skaffa ytterligare en karaktär i exempelvis sexan om du skulle vilja det." Det betyder att man måste ha minst en karaktär på Hogwarts för att kunna ta del av det. Du skulle rent tekniskt kunna skaffa en etta, får den godkänd, vänta en månad och sedan anmäla en femma om du hinner få in bakgrunden till karaktär #2 innan 28/2. (Kanske saxade jag den här texten från Leffe. :look ) Å andra sidan så kan du säga att din karaktär har ett äldre syskon i femman, det gör inget.

LordFluff

Re: Årtal

Inlägg av LordFluff » 07 jan 2015, 22:56

Dem hette Sachsen-Coburg-Gotha först, men vid anti-nazismens börja, alltså Första Världskriget så ändrade man till Windsor, år 1917, och släkten Windsor(min alltså) är mycket äldre, så egentligen så finns det väl ingen anledning att "min" familj inte har kunnat ha suttit på namnet i 300 år innan kungahuset valde att ändra.

Vad gäller namnen så menade jag Merlin, som hette Ambrosius, och inte Dumbeldor...
Ledsen vad gäller Reginald, kom på efter att ha postat att jag tänkte på Reginald Cattermole som arbetar på ministeriet...

Aha, en miss. får göra det då.

Gaya
Durmstrangrektor
Durmstrangrektor
Inlägg: 703
Blev medlem: 11 apr 2008, 11:45
Ort: Texas
Kontakt:

Re: Årtal

Inlägg av Gaya » 07 jan 2015, 23:13

Fast att säga "mina skulle hetat så först" funkar tyvärr inte, för det är inte problemet, problemet är att de flesta någorlunda allmänbildade spelarna vet att Windsor = engelska kungligheter, och skulle associera på det. Problemet är alltså mer OFF (det vill säga vad spelarna tänker) än ON (vad karaktärerna tänker). :)

LordFluff

Re: Årtal

Inlägg av LordFluff » 07 jan 2015, 23:20

Ursäkta för det. Jag är tyvärr van vid människor som inte vet vad våran nuvarande kung heter, än mindre vad det engelska kungahuset heter i efternamn... Så ni kan förstå problemet. Därför brukar jag utgå ifrån att alla människor är "dumma"(=kan inget). jag tog helt enkelt för givet att ingen skulle tänka på det.

Traxy
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Inlägg: 1765
Blev medlem: 03 feb 2008, 23:14
Segar t.o.m.: 24 dec 2016
Ort: Thornfield Hall
Kontakt:

Re: Årtal

Inlägg av Traxy » 08 jan 2015, 02:09

Det är precis därför vi har Sorteringshattar. ;) Utan dem hade vi haft ett rollspel fullt av Harry Potter, Parry Hotter, Harry Snape, Severus Potter, Hermione Weasley, Hermione Malfoy, Sirius White, o.s.v. Det är också därför alla karaktärers bakgrunder måste godkännas innan man kan börja spela. Just för att slippa saker som skulle störa spelglädjen för andra, som att folk har en samling drakar hemma i trädgården, eller att de bodde i en stubbe och egentligen är 356 år gamla fast de åldras inte, och liknande. Saker som inte är verklighetstrogna vare sig vad gäller verkligheten eller verkligheten så som den ser ut i HP-böckerna. Andra kanske tycker att vi är lite för petiga som inte bara låter folk skapa karaktärer utan att kolla dem först, men eftersom vi firar elvaårsjubileum om några månader så har vi uppenbarligen lyckats göra något rätt. ;)

LordFluff

Re: Årtal

Inlägg av LordFluff » 08 jan 2015, 12:11

Ja, dem behövs.
Är Pendragon accepterat?

Angfiel
Spelledare & Admin
Spelledare & Admin
Inlägg: 1698
Blev medlem: 03 feb 2008, 23:17
Ort: Snapes sovrum

Re: Årtal

Inlägg av Angfiel » 08 jan 2015, 13:22

LordFluff skrev:Ja, dem behövs.
Är Pendragon accepterat?
Jag skulle gissa nej, men det är nog bättre att du skickar in det namnet du vill ha så kommer våra Sorteringshattar att hjälpa dig att välja ett nytt om det är så att den första inte blir godkänt. Brukar vara lättare än att fråga i en tråd.

Tänk generellt: Är det ett namn på något som folk vet vad det är i allmänhet? Som en kändis eller ett brädspel eller liknande. Då godkänns det inte. Är det ett hyfat vanligt brittiskat namn? Ja, då är det generellt sett alltid godkänt. Tänk på att det inte är namnet som gör din karaktär speciell, det är personligheten och liknande.

Och att tänka att alla här är dumma tror jag inte du kommer komma så långt med ;)

LordFluff

Re: Årtal

Inlägg av LordFluff » 08 jan 2015, 15:01

Tror det att jag kanske använde fel ord. "Dumma" var kanske ett negativt ord, det var inte så jag tänkte. Det jag menade var endast att alla människor inte tänker på allt, speciellt inte när dem gör annat, till exempel rollspelar...

Håller på att göra en karta över alla våningar i Hogwarts...
Finns det en "efterfrågan"(=någon som bryr sig) på det, eller är kanske det redan finns? Har letat runt på internet, men allt jag hittar är konstiga utan något logiskt sammanhang...

Gaya
Durmstrangrektor
Durmstrangrektor
Inlägg: 703
Blev medlem: 11 apr 2008, 11:45
Ort: Texas
Kontakt:

Re: Årtal

Inlägg av Gaya » 08 jan 2015, 20:06

Alltså, det finns rätt många lärare som har egna åsikter om var deras klassrum befinner sig. Rent generellt sett skulle jag också gissa att de flesta av oss gillar mystiken. De flesta av våra karaktärer kan hitta rätt i slottet, men skulle de vara lite ouppmärksamma en dag så tänker de inte på att den där trappan leder någon annanstans idag, eller svänger höger istället för vänster i en korridor, och plötsligt är de någonstans de aldrig varit förut. För min del är nog det största hindret att jag föreställer mig att en magisk byggnad som Hogwarts är rätt omöjlig att göra en karta över utan att själv använda magi.

Det står ju omnämnt i böckerna att trappor ibland leder någon annanstans. I filmerna hanterades det som att trapporna svänger runt, medan jag själv alltid föreställt mig att det helt enkelt ser ut som en vanlig trappa, och man kan inte se när den förändrar sig, utan helt plötsligt är det bara så att den leder någon annanstans. Den ser fortfarande likadan ut, men helt plötsligt tar den en inte från tredje våningen till andra, utan från tredje våningen till femte. Trots att den fortfarande ser ut att gå neråt. Typ såna saker. ;)

Magi är inte alltid helt logiskt, liksom.

Skriv svar