[P-RIT] Teofylia Wasylivna Fantazenko (Malil)

Post Reply
DURMSTRANG
Posts: 11
Joined: 16 Feb 2015, 20:41

[P-RIT] Teofylia Wasylivna Fantazenko (Malil)

Post by DURMSTRANG »

Teofylia Wasylivna Fantazenko - Lebedyn, Ukraina

På en veranda bakom ett litet hus i staden Lebedyn, sitter en gammal kvinna med en stor kopp kaffe i handen. Hennes namn är Teofylia Wasylivna Fantazenko. Det är en tidig morgon, solen har ännu inte gått upp helt och hela himlen är rosa och orange. Det är en sådan där morgon som Teofylia inte kan undgå att älska. Den gamla tanten plockar upp en tidning från bordet framför sig, Imperiekorrespondenten, hon har samma rutin varje morgon under loven hemma i Lebedyn. När hon är på Durmstrang under terminerna ändras rutinen självklart då lektionerna i Ritualmagi börjar lite olika tider och sådär. Men under loven är det samma sak, varje morgon: Innan solen har gått upp helt stiger hon upp, klär sig och kokar kaffe. Sedan sätter hon sig ned och läser tidningen. Samma rutin har Teofylia haft sedan hon och maken flyttade till huset ett par år tidigare. Hon trivs bra här, trots att hon kanske saknar sin ungdoms äventyr ibland!

Teofylia växte upp i en vanlig överklassfamilj i Ukraina. Hon fick en yngre syster och blev lite lagom bortskämd, och hon var lycklig. Som trettonåring kom hon in på Durmstrang, det var en lyckans dag när hon fick veta det. Familjen var stolt och allt var bra. Att hon senare under sin skolgång visade sig vara lite smålat och inte ett sådant geni som föräldrarna kanske förväntade sig, ja då är det väl så. Teofylia fick i alla fall gå i Jabstreb under sina år, vilket passade henne alldeles utmärkt. Hon fick många kära vänner som hon höll kontakten med i många år.

Efter skolgången gifte hon sig med Andriy Maksymovich Fantazenko, en man som hon varit trolovad med sedan barnsben och bara träffat ett fåtal gånger innan bröllopet. Trots att det var lite stelt i början av deras liv tillsammans, så lärde hon sig ganska snabbt att uppskatta makens sällskap och kärlek blomstrade. Tillsammans fick de två söner, Egor och Robert. De två pojkarna skämdes bort med kärlek från sina föräldrar, Teofylia var verkligen lycklig. Hon älskade sin familj, sitt liv, men när barnen började på Durmstrang och maken var på jobbet började hon känna sig lite ensam och uttråkad. Ensamheten växte, och efter ett långt samtal med maken kom det sig att paret gav sig ut i världen tillsammans. Under terminerna reste de, spenderade tid med olika folkslag och lärde sig massvis. Under sommarloven var de hemma med sönerna. Paren fick möjlighet att vara lite varstans i världen Men detta fungerade bara i ett par år. Utan någon som jobbade så sinade pengarna snabbt. Andriy återgick till arbetet, men Teofylia hade vid det laget förälskat sig i resorna, i äventyren.

Ensam fortsatte Teofylia sina resor på egen hand. Under fyra år levde hon i Egypten, i en pyramid fick hon studera ritualer, lära sig annan magi än de fick på skolan, och hon fick en till familj. Åren i Egypten minns hon som fulla med lekar och traditioner, men även med mycket studerande, något som Teofylia inte uppskattade fullt så mycket. Främst minns hon dock Esi, en jämnårig kvinna som hon delat rum med under sina år i pyramiden. Kvinnorna fick ofta skäll för att ha fnittrat under ritualer eller varit uppe lite sent och stört. De var minst sagt barnsliga av sig. Esi och Teofylia höll ihop under Teofylias tid i Egyptien, och att säga adjö var mycket svårt för Teofylia när det var dags för hemresa. Det var under de åren som Teofylias intresse för ritualer växte, och om det inte hade varit för familjen hemma i Ukraina, så hade hon troligtvis stannat kvar. Men hon var tvungen att återvända. Sönerna hade vuxit upp, blivit män, Egor skulle gifta sig! Sorgset återvände hon hem och återförenades med sin familj. De skriver ofta till varandra, och Teofylia hälsar på så ofta hon kan, men det är självklart inte samma sak som att bo där. När hon träffas Esi plockas hennes barnsliga sida fram igen, något som inte uppskattas av alla.

Under ett par år arbetade hon med just Ritualer, inget jätteseriöst, men när folk behövde hjälp, så var Teofylia först där! Att bli av med ohyra och annat var bara småsaker och hon älskade faktiskt sitt jobb. Till en början var det bara vänner och bekanta som bad henne om hjälp, men ordet spreds och efter ett tag var hon känd bland många magiker i Ukraina. På något vis spreds ordet hela vägen till högre makter på Durmstranginstitutet och när Teofylia fick erbjudandet om att få undervisa på Durmstrang blev hon dels förvånad, dels överlycklig. Hon var nästan femtio år gammal när hon blev frågad. Hennes tidigare blonda hår hade fått gråa trimmor och hennes mossgröna ögon täcks av ett par diskreta glasögon. Teofylia tackade genast ja, uppfylld av en längtan att få föra sina kunskaper vidare till flickorna i klassrummet.

Nu är kvinnan åttiosju år gammal, livet på Durmstrang är för det mesta ganska lugnt. Flickorna får ganska snabbt lära sig att Teofylia är en av de snällare lärarna på skolan, poängavdrag och bestraffningar undviker hon gärna, men om eleverna inte sköter sig så är hon ändå berrädd att göra det som krävs.

Teofylia läser klart tidningen och viker sedan ihop den försiktigt. Hon reser sig upp och går in till huset igen. Den gröna klädnaden släpar nästan i marken, någonting som Teofylia inte bryr sig så mycket om. I dörren möts hon av en liten flicka, klädd i en mörkröd klänning, som kramar om Teofylias korta ben. “Farmor!” tjuter flickan, som råkar vara Teofylias barnbarn. Hon lyfter upp den lilla flickan i famnen. Familjen är bland det viktigaste av allt för den gamla kvinnan, och barnbarnet lyckas alltid lysa upp hennes dag. Därför är det alltid lika jobbigt att lämna hemmet i Lebedyn för att jobba under terminerna, men jobbet som lärare är ändå fantastiskt, och det dröjer nog bara sisådär sex eller sju år tills sondottern börjar själv! Den lilla flickan drar i Teofylias korta grå hår och fnittrar nöjt. Häxans runda ansikte bryts upp i ett brett leende innan hon sätter ned flickan på marken.
“Ska vi gå på äventyr? Om vi kan hitta några fina korpfjädrar så kan Farmor göra en fin drömfångare till dig.” frågar hon och fattar flickans lilla hand i sin. Tillsammans går de ut i trädgården för att ge sig ut på sitt egna lilla äventyr.

Post Reply